zaterdag, april 15, 2006

Middenstandspoëzie

Onder de titel "Middenstand gijzelt poëzie voor bitterbal en haring" gaat de Volkskrant van vandaag in de rubriek Alledaagse Kunst in op de bijdragen die de reclame heeft geleverd aan de Nederlandse dichtkunst.
Zo citeert Wieteke van Zeil - de schrijfster van het artikel - uit werk dat Willem Elsschot ooit voor mosterdfabrikant Tierenteyn heeft geschreven:

"De armste man en de rijkste vent
zijn zonder mostaart niet content.
Het beste eten is zonder smaak
maar met mostaart is het een andere zaak"

En wat te denken van een gedicht dat bij bakker Hartog in Amsterdam op de gevel staat:

"Hier maalt en bakt men in het ochtendgloren
't Gouden graan tot voedzaam Volkoren"

Maar het gedicht dat je juist op deze Goede Vrijdag zou mogen verwachten blijkt te schitteren door afwezigheid. Het is het verhaal van de reclameman die van mijnheer van Leeuwen van de gelijknamige groothandel in spijkers de opdracht krijgt om een pakkende reclamecampagne te ontwerpen. Na enige tijd komt hij op de proppen met een poster waarop de gekruisigde Jezus staat afgebeeld met daaronder de tekst:

"Hier hangt Jezus nu al eeuwen,
dankzij spijkers van van Leeuwen"

Mijnheer van Leeuwen denkt aan zijn gelovige klandizie en keurt de poster natuurlijk af en vraagt om een nieuw ontwerp, zonder jezus ditmaal. Na enige tijd meldt de reclamemaker zich opnieuw bij mijnheer van Leeuwen en laat een affiche zien met een leeg kruis met daaronder de tekst:

"Jezus van het kruis gepleurd,
Met spijkers van van Leeuwen was dat nooit gebeurd"

Nu wordt mijnheer van Leeuwen pas echt boos maar hij besluit om de reclamemaker nog één kans te geven. Na enkele uren presenteert deze een nieuw affiche met de tekst:

"Bij van Leeuwen zijn het grote zeikers
maar ze maken wel de beste spijkers"

Geen opmerkingen: