woensdag, augustus 15, 2007

Karate: Heian shodan

Gisteravond is als voorbereiding op een karatedemonstratie tijdens de intro sportdagen van de Radboud Universiteit aandacht besteed aan de allereerste kata die een beoefenaar van het Shotokan karate leert: Heian shodan.
Heian shodan bestaat - zoals ook elke andere kata - uit een aantal verdedigings- en aanvalstechnieken.
Sommige karateka menen dat kata de functie heeft om je techniek te perfectioneren; een ander is van mening dat de kata bestaat uit aan aantal geformaliseerde zelfverdedigingstechnieken die je eigenlijk al geleerd had moeten hebben voor dat je de kata zelf leerde. Beide opvattingen zijn waar. Reden voor mij om in de training aandacht te besteden aan zowel het omote als het oyo bunkai.
Het omote bunkai leent zich uitstekend voor het perfectioneren van technieken: simpel, recht toe recht aan en alles blijft beperkt tot wat aan de oppervlakte (wat ook de betekenis is van Omote) van de kata zichtbaar is.
Het oyo kumite graaft wat dieper: Oyo betekent afspraak dus beide partijen weten waar ze aan toe zijn. De technieken gaan hier wat verder dan blokkeren, trappen, stoten en slaan en omvatten ook spugen, bijten, klemmen, worpen, drukpunten en dergelijke. In de film die je hieronder kunt zien komen beide aspecten (surface en prearranged selfdefense) naar voren. De mensen in de film zijn: Kim, Rien, Jeroen, Roeland,
Valerie en een meisje dat eenmalig meetrainde en zo'n 7 jaar ervaring had in Tai Chi maar waarvan ik de naam weer vergeten ben.
Veel kijkplezier.


Geen opmerkingen: