dinsdag, februari 16, 2010

Hockey Goons

Momenteel woeden in Vancouver Canada de Olympische Winterspelen en dat is een mooie gelegenheid om wat aandacht te besteden aan een van de sporten die daar plaatsvinden. Hockey om precies te zijn (Het woordje IJs laat ik maar achterwegen want voor de doorsnee Canuck bestaat er maar één hockey). Om nog preciezer te zijn: de Hockey Goon.

In een hockey team zijn het vaak snelle behendige spelers die de doelpunten moeten maken en dat dan ook doen. Een Goon is een speler met een speciale opdracht. Het is zijn taak om de sterren van de tegenstander fysiek duidelijk maken dat goed spelen en scoren onverstandig is; daarnaast moet hij er voor zorgen dat de sterren van zijn eigen team niets in de weg wordt gelegd door de Goons van het andere team en mocht dat onverhoopt toch gebeuren dan moet hij hardhandig de rekening zien te vereffenen.

Goons zijn over het algemeen hockeyers die weinig speelminuten krijgen. Ze staan in de derde of vierde aanvalslijn en komen alleen in actie als het echt nodig is en brengen wanneer ze in actie komen flink wat tijd door op de strafbank (kijk maar eens naar de statistics op de de Hockeygoon site). Hoewel ze weinig op het ijs staan worden ze door het publiek op handen gedragen vanwege hun onverzettelijkheid en omdat ze alles (zelfs hun tanden) over hebben voor het teambelang.

Om een idee te geven van het gedrag van Hockey Goons zie het filmpje hieronder met fraaie voorbeelden van overtredingen als Interfearence, slapping en cross checking. Maar het gaat regelmatig nog verder: botsingen waarbij de shoulderpad in het gezicht van de tegenstander terechtkomt en zelfs de uit het voetbal bekende sliding met gestrekt been.

Illustratieve beelden maar de muziek bij het filmpje is niet om aan te horen. Gelukkig is er ook nog een prachtig lied over een Goon van Warren Zevon waarin het verhaal van Buddy wordt verteld; een jongen die van kinds af aan droomt om te schitteren als professional maar daar voor helaas te weinig talent bezit. Waar hij wel goed in is is knokken en wanneer hij zijn coach verteld dat hij goals wil scoren helpt deze hem snel uit de droom:
The coach said, "Buddy, remember your role
The fast guys get paid, they shoot, they score
Protect them, Buddy, that's what you're here for
Degene die tijdens het refrein steeds het zinnetje Hit somebody roept is de Amerikaanse talkshow host David Letterman.

Geen opmerkingen: