dinsdag, maart 30, 2010

Katholiek

De laatste weken staan de kranten vol met artikelen over misbruik van kinderen dat binnen katholieke instellingen heeft plaatsgevonden (klik op het glas in lood raam om de afbeelding te vergroten). Voor verschillende mensen is dat aanleiding geweest hun banden met de katholieke kerk te verbreken. Voor mij niet en dat zit zo:

Katholiek zijn heeft twee kanten. Aan de ene kant is de Katholieke kerk een hiërarchische organisatie waarin priesters sacramenten mogen toedienen en bepalen welke dagen belangrijk zijn en hoe we dienen te leven, welke boeken we mogen lezen, films en tv-programma's mogen bekijken en welke liederen we mogen zingen.
Aan de andere kant is het een gemeenschap van mensen met een gemeenschappelijk levensgevoel en verantwoordelijkheid voor de omgeving en voor elkaar, alles gecombineerd met een bepaalde vrolijkheid. Waneer de Paus of een bisschop iets verordonneerd halen deze mensen glimlachend de schouders op en gaan door waar ze mee bezig waren. Ik ken veel van dat soort mensen en ik kom zo ook nog wel eens tegen in een katholieke setting, bij huwelijken en begrafenissen. Zij zijn de redenen om niet te breken met die kerk.

Er is echter nog wel iets anders: steeds meer komt naar buiten dat ook leidinggevenden hebben geweten dat deze praktijken zich voordeden. Gezien de omvang van het schandaal moeten er nog veel meer mensen zijn (van slachtoffers tot klasgenootjes) die er van hebben geweten en desondanks hebben gezwegen en daarmee mede verantwoordelijk zijn voor het voortduren van een situatie waarin dit misbruik zich op grote schaal kon voordoen. De kans is nu levensgroot dat iemand die ter communie gaat de hostie krijgt toegediend uit handen van een van deze medeplichtigen hetgeen een ontwijding zou zijn van dit Heilig Sacrament . Ik heb dan ook besloten om tot nader order niet meet ter communie te gaan bij de hierboven genoemde kerkelijke bijeenkomsten.

Bouwkraan

Het gaatt maar door met de Cacaofabriek. Zijn net de gevolgen van de brand (2008) opgelost, zakt er een bouwkraan door de weg naast de Cacaofabriek. Lees er meer over op de site van het Eindhovens Dagblad waar ook een mooie fotoserie te bewonderen valt. Voor wie dat nu een beetje te veel is heb ik een filmpje (ook van het ED)



In de kelder van de Cacaofabriek staat nu 1.50 m. water waardoor het werk van Hans van der Ham als verloren kan worden beschouwd.
Maar ja, sommige kunstenaars vragen er gewoon om: Hans van der Ham (Eindhoven 1960) toont de installatie ‘GATE' waarin door een ingenieuze ingreep in de ruimte een gespiegelde ‘lichtregen' voortgezet wordt door de vloer heen in een niet te definiëren diepte.

maandag, maart 15, 2010

Examens NSKVdojo

Op 23 februari j.l. heb ik bandexamens afgenomen bij mijn karateclub. Amon, Frederik en Rein (geel) Jorte, (geel en oranje) en Floris (groen) hebben een uitstekend examen gedraaid waar ze trots op mogen zijn: strakke en krachtige technieken). Ik als hun instructeur ben ook trots en daarom mogen de bezoekers van mijn blogspot dit ook zien.
Veel plezier.

donderdag, maart 11, 2010

Twitter


Vanmiddag keek ik even op de Weblog van Helmond. In het menu aan de rechterzijde bevindt zich een vakje waar je twitterberichten over Helmond voorbij kunt zien komen. Ik zag ineens het woord Cacaofabriek en klikte meteen de link aan. Het twitterbericht Bezoek aan de Cacaofabriek bleek te verwijzen naar de website Erfgoedstem (klik op de afbeelding) die een filmpje had geplaatst over de Cacaofabriek.
Het filmpje is door mij gemaakt op 14 mei 2006 en de Erfgoedstem heeft mij geen toestemming gevraagd om het filmpje te mogen plaatsen maar het heeft wel mijn volledige instemming. Misschien dat ik bij toekomstige films een Creative Commons mededeling invoeg waarbij ik toestemming verleen de film over te nemen mits niet voor commerciële doeleinden.

woensdag, maart 03, 2010

Invictus

Vandaag gaat de speelfilm Invictus in première. De film gaat over het nationale Zuid-Afrikaanse rugbyteam de Springbokken dat tegen alle verwachtingen in wereldkampioen wordt in 1992. De pas gekozen nieuwe president van Zuid Afrika bemoeide zich intensief en verbond zich ook met de verrichtingen van de Springbokken. "This nation hungers for greatness" zei Mandela en hij greep de kans om met het succes van de Springbokken (rugby was een blanke Boeren sport, de zwarten hielden meer van voetbal) een gevoel van nationale eenheid en vertrouwen te creëren met beide handen aan. De rol van Mandela wordt gespeeld door de Amerikaanse acteur Morgan Freeman (foto rechtsboven) die op een bepaald moment Mandela weet neer te zetten op een manier die het grote publiek nauwelijks kent.

Politiek

Vandaag verkiezingen voor de gemeenteraad en over een paar maanden voor de Kamer. Tijd voor twee politieke opmerkingen:
  • Maandagavond een lijsttrekkersdebat op Eén Vandaag. Geert W vroeg aan Bos hoe hij het in zijn hoofd haalde om honderden miljoenen aan ontwikkelingshulp uit te geven terwijl in Nederland ouderen met luiers aan in bedden moeten liggen. Een jaar of zes geleden speelde het debat over meer gevangenen op één cel. Rutte voerde toen het argument aan dat het niet uit leggen valt aan de burger dat een gevangene in luxe leeft terwijl onze ouderen in een luier in een verpleeghuis liggen. Mark Rutte was in die periode 2003-2004 net als Geert W kamerlid voor de VVD. Hierna trad Rutte weer toe tot het kabinet Balkenende 2 en 3. Zou Geert W destijds zijn collega Rutte gevraagd hebben of hij al iets had gedaan aan de positie van ouderen en waarom niet of trekt hij enkel een grote bek open wanneer er een camera in de buurt is?
  • Gemeenteraadsverkiezingen: In Almere doet de PVV mee en die heeft twee belangrijke punten: de inzet van Stadscommando's om de veiligheid te vergroten en een verbod op hoofddoekjes bij elke instelling die ook maar één cent gemeentelijke subsidie ontvangt. Hoe zou dat in de praktijk uitpakken? Gaan de Stadscommando's vrouwen met een hoofddoekje verwijderen uit de gemeentebibliotheek of moeders met een hoofddoekje wegsturen bij openbare speelplaatsen? Het doet me allemaal een beetje denken aan de Revolutionaire Gardes in Iran. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat we behoefte hebben aan een Nederlandse Ahmedinejad, ook al blondeert ie zijn haar en staat hij onvoorwaardelijk achter Israel.