zondag, september 12, 2010

'nen echten Hendriks

Gisteren was ik op een verjaardag en keek samen met Bronke's oma José naar de vakantiefoto's die Roos had gemaakt. Op een van die foto's stond Bronke wat mij de opmerking "'t is toch 'nen echten Hendriks" ontlokte waarna ik beloofde een foto te mailen waarop je kunt zien wat die uitdrukking betekent. Hier de bewuste foto uit 1917 (klik om te vergroten)
De beide dames op de foto heten overigens geen Hendriks maar Althuizen. Rechts mijn oma Petronella Althuizen. Zij werd geboren op 29 november 1884 en is op deze foto dus 33 jaar oud en beschikt reeds over het indrukwekkende aantal van zes kinderen. Later zouden er nog vijf kinderen volgen. Bij de opvoeding en verzorging van deze schare werd zij regelmatig bijgestaan door haar jongste zus Helena (tante Leentje). Toen Petronella dan ook op 8 juni 1935 op 51 jarige leeftijd overleed nam Helena bijna als vanzelfsprekend de moederrol op zich in het gezin Hendriks.
Toen de kinderen Hendriks allemaal waren uitgevlogen ging Helena aan de slag als huishoudster op de pastorie van de OL Vrouwekerk in Helmond (iemand met zo'n functie zou tegenwoordig manager interne zaken / civiele dienst heten). De contacten tussen tante Leentje mijn moeder bleven dermate innig dat tante leentje voor mij eigenlijk een soort oma rol heeft vervuld.

Links op de foto de toen 5 jarige Maria Hendriks, mijn moeder en dus de oma van Bronke. Ter illustratie van het begrip 'nen echten Hendriks hiernaast een foto van Bronke als 5 jarige.

De jongen met de step is Harrie Hendriks die later een Végéwinkeltje zou draaien in de Helmondse Molenstraat.Hij bezorgde de boodschappen met zijn Opel stationcar gewoon aan huis zonder dat er internet aan te pas kwam. Oudere Helmonders zullen hem misschien herinneren maar zijn zaak werd pas legendarisch toen deze na de dood van ome Harrie aan de andere kant va de straat op de Broekwal werd voortgezet door zijn weduwe Anneke van Duinhoven bij wie je gewoon terecht kon wanneer op een verjaardagsfeest rond 12 uur 's nachts het bier op was: Efkes noar Anneke en 't kwam in orde!

De jongen rechts op de foto is Klaas Hendriks oftewel Heeroom (zie ook DeurneWiki). Hij is het priesterambt binnengestapt en als Missionaris van het Heilig Hart naar de Fillipijnen vertrokken waar hij later benoemd zou worden tot Religieus Overste. Mijn moeder moet een sterke band met Klaas hebben gehad want in januari 1950 zou hij aan haar verschenen zijn waarop daags daarna mijn moeder aan haar zussen vertelde dat ze zeker wist dat Klaas dood was. Enkele dagen later kregen ze bericht dat de veerboot met Klaas daarop was omgeslagen en dat er geen overlevenden waren …

1 opmerking:

Anoniem zei

Pas vandaag deze stek ontdekt. En hier lees ik al over ons tante Anneke en ome Harrie! Leuk.