maandag, januari 14, 2013

Moos



Het friese paard Mariska opent zelf deuren om op zoek te gaan naar voedsel. Leuk filmpje maar: dan ken je Moos nog niet, en die is nog leuker!


Moos stond enkele jaren terug bij St Frans. Haflinger en dus breed en dan heb je een flink zadel nodig. Kinderen tot zo'n 12 jaar moeten beide handen gebruiken om zo'n zadel te hanteren.
Bij St. Frans hadden de boxen naast de deur een grote opening, een raam waar een paard het hoofd door kan steken om te kijken wat er elders gebeurt. Wanneer je de deur opent schuift deze voor het raam.
Wanneer de etensbak - die zich onder het raam bevindt - gevuld is met biks (paardenbrokjes) en op de vloer ligt ook nog vers hooi, dan heeft een paard niet altijd zin om te rijden. Op een dag dat ze net aan haar brokken wil beginnen ziet Moos een meisje aan komen lopen met een groot zadel in haar handen. Moos vertrouwt het niet en besluit het eventjes aan te kijken. Het meisje stopt bij de box van Moos, legt het zadel op de grond en opent de schuifdeur. Het meisje draait zich om en pakt het zadel weer op. Terwijl ze dat doet wringt Moos haar neus tussen de deur en de rand van haar raam en weet de schuifdeur met een klap weer te sluiten. Het meisje draait zich om, legt het zadel neer en schuift de deur weer opzij. Terwijl ze het zadel weer pakt sluit Moos de deur weer. Dit herhaalt zich nog een derde keer en dan besluit het meisje een ander te vragen om voor haar de deur open te doen zodat ze meteen naar binnen kan. Dit lukt en tijdens het zadelen eet Moos rustig haar brokken op om vervolgens braaf een uurtje in de bak rond te stappen en te draven. Helaas is het gebeuren niet op film vastgelegd maar Moos werd sindsdien met nog meer respect behandeld dan gewoonlijk.

Geen opmerkingen: