maandag, september 17, 2007

Vrijheid van meningsuiting

Wat leven we toch in een fantastisch land. En wat maakt het zo fantastisch? Dat is de vrijheid van meningsuiting!
Vroeger was het duidelijk wat onder die vrijheid verstaan moest worden. Zo bepaalt artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) dat een ieder recht heeft op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te koesteren en de vrijheid om inlichtingen en denkbeelden te ontvangen, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen. Lid 2 van het artikel bepaalt dat deze vrijheden kunnen worden onderworpen aan bepaalde voorwaarden, beperkingen en sancties, die bij de wet zijn voorzien en die in een democratische samenleving noodzakelijk zijn in het belang van o.a. de bescherming van rechten van anderen.
Tegenwoordig is deze vrijheid in Nederland naar een hoger plan getild want onder vrijheid van meningsuiting verstaan we tegenwoordig ook en vooral het recht om iedereen, altijd en overal te beledigen. Gelukkig zijn er een aantal landgenoten die ook de rest van de wereld laat weten welke grootse innovatie op het gebied van de grondrechten in Nederland het licht heeft gezien.
Een voorbeeld kun je vinden op de muziek-downloadsite van de Croatische mijnheer Zinhof. Op deze site bevindt zich een zogeheten shoutbox die elke 2 weken wordt vernieuwd en waar bezoekers hun opmerkingen kwijt kunnen. Voor elke mededeling staat een vlaggetje waaraan je kunt zien waar deze vandaan komt. Meestal volgt er dan een dankwoord voor de beschikbaar gestelde muziek maar owee als onze nationale driekleur te zien is: het gaat dan vrijwel altijd om beledigingen. In de afbeelding bij deze entry enkele voorbeelden. Te klein om te lezen? Klik dan even op de afbeelding en dan verschijnt ie wat groter.

Geen opmerkingen: