zondag, januari 31, 2010

Noordhoff Sucks / Saugt!

Omdat Bronke met een flink aantal klasgenoten enige onduidelijkheid over het lokaal waar de les duits gegeven zou worden opzettelijk interpreteerden als het uitvallen van die les was ze vroeg thuis afgelopen vrijdag. De docente duits reageerde erg snel per email. Daarin liet ze op vriendelijke toon weten dat de leerlingen die weg waren gebleven belangrijke stof voor de toets hadden gemist en dat de in de les behandelde oefeningen komende dinsdag moesten worden ingeleverd en dat de les dubbel moest worden ingehaald (dat dan in de vorm van 2 uurtjes nablijven). Daarnaast was er ook nog het normale huiswerk. Redelijk correct allemaal ware het niet dat er naast de docente en de leerlingen nog een derde partij bij betrokken is: Noordhoff Uitgevers.
Alle inhaaloefeningen die je met het boek kon maken heeft Bronke gemaakt maar helaas waren er ook luisteropdrachten bij en dan begint de ellende: Je gaat dus naar de website van Noordhoff, klikt een bepaalde opgave aan en er gebeurt… Helemaal niets! want:
Goed, nu draait mijn computer op Mac Os 10.3.9 en dat systeem is alweer een paar jaar oud maar de ervaring leert dat het altijd wel goed komt. Voor de zekerheid nog even de laatste versie van de Flash Player opgesnord voor mijn Mac en die geïnstalleerd en opnieuw de Noordhoffsite geopend met Firefox met een teleurstellend resultaat. Hetzelfde met Safari, Internet Exploder en Opera. Het lijkt erop dat Nordhoff geen oog heeft voor Mac- inux- en Freedsb (Unix) gebruikers.

Nu ben ik als jarenlang macgebruiker wel het een en ander gewend. Zo kwam het 8 tot 10 jaar geleden nog met enige regelmaat voor dat bepaalde websites niet wilden openen. Bij het CMO (zie de link in het menu) kwam het voor dat er educatief materiaal op cd-rom werd aangeboden wat dan een simpele website bleek te zijn die je alleen met Internet Exploder kon openen. Tegenwoordig bouwen de mensen van het kleine CMO (een derde-geldstroom instituut nota bene) schitterende applicaties met geïntegreerd tekst, beeld, geluid, presentaties en games. Je zou verwachten dat een grote uitgever als Noordhoff dan ook wel zoiets zou kunnen maar nee hoor: Ze zijn nog steeds niet in staat om platformonafhankelijk materiaal aan te bieden zoals professionals betaamt.

Alsof de baas tegen iemand in het bedrijf heeft gezegd: "Jij kunt best wel aardig met computers overweg is het niet? Wat zou je er van vinden als we je hoofd van de ICT afdeling maken?" waarna onze Atari Wizkid de overstap mocht maken naar het Windho's tijdperk.

Dat je als grote educatieve uitgever in 2010 nog steeds niet verder bent gekomen dan uitsluitend materiaal voor de Windho's afwerkplek te ontwikkelen is natuurlijk niet iets om trots op te zijn maar dat je dan ook nog het gore lef hebt om een nepkeurmerk op je site te plaatsen (kijk eens! wij deugen) is ronduit beschamend.
Fokking amateurs!!

Geen opmerkingen: