zondag, maart 05, 2006

Cacaofabriek

In Helmond, op een kruispunt van wegen, de spoorlijn Rotterdam - Keulen en de Zuid Willemsvaart staat het monumentale pand waarin de Nederlandsche Cacaofabriek actief is.

De Cacaofabriek is een sprankelend kunstenaarsinitiatief dat zich richt op actuele kunst en waar in het verleden al een flink aantal nu gevestigde namen hun eerste stappen op tentoonstellingsgebied hebben gezet. De Cacaofabriek beschikt over een grote expositieruimte, een even zo grote kelder, een projectruimte en een gastatelier. Beide laatste ruimten zijn tevens ingericht voor het verblijf van de kunstenaar die er op dat moment gebruik van maakt.

Doordat de Cacaofabriek zich richt op kunst in ontwikkeling wordt veel werk dan ook speciaal voor de Cacaofabriek gemaakt om na de expositie of werkperiode weer te verdwijnen. Een voorbeeld daarvan is het werk van Esther Smits, Koosje Schmeddes en Suzanne Jongmans die onder de werktitel "Puur" begin 2005 een aantal weken in het gastatelier hebben doorgebracht en daar voor onder meer een muurschildering van pure cacao hebben gezorgd

Samen met instellingen als Lokaal 01 in Breda en Artis in Den Bosch behoort de Cacaofabriek tot een van de toonaangevende kunstenaarsinitiatieven in de provincie Brabant. Door de aanwezigheid van de Cacaofabriek beschikt de gemeenten Helmond over net dat beetje extra aan culturele infrastructuur waardoor de gemeente aan kan schuiven bij het Cultuurconvenant van de 5 grote Brabantse steden.

1 opmerking:

Anoniem zei

beste sjef gefeliciteerd met eigen webstek en geslaagde samenvatting cacaofabriek
martin