zondag, maart 19, 2006

Voetbal: Clublied (2)

Denkend aan voetbalsupporters zie je een onafzienbare stroom baseballpetjes in leren jasjes en lieden met tatouages en bierbuiken aan je geestesoog voorbijtrekken die en passant het een en ander roepen over de sexuele geaardheid van de tegenstander of het beroep van de moeder van de spits van de tegenstander.
De associatie met studenten, hanenkammen, autonomen, punkers en mensen uit de kraakbeweging komt niet een twee drie in je op. Toch is er zo'n club waar deze mensen de tribunes bevolken namelijk de 1. FC St. Pauli uit Hamburg. Zo lezen we op de website: "Parallel zum Wandel des Stadtteils, der immer mehr Studenten, Punks und Künstler anzog, gruppierte sich ab Mitte der 80er Jahre eine alternative Fanszene am Millerntor und hisste erstmalig die Piratenflagge im Stadion. Fortan diente der Totenkopf als Verkörperung der rebellischen und kämpferischen Grundhaltung des Vereins und seiner Fans"
Vanzelfsprekend komt dat ook tot uiting in de muziek: geen temerige hoempa maar stevige rock in de "Song für den FC St. Pauli" van Achim Reichel of een vette punkversie van voetbalklassieker "You'll never walk alone" door de Rubbermaids.

Geen opmerkingen: