dinsdag, maart 07, 2006

Paarden en pony's

Bronke rijdt paard of liever pony bij rijschool Akasha op manege Sint Frans in Alverna. Akasha staat onder leiding van Anne Muller (auteur van "Basis Rijkunst - Wat beweegt de ruiter?"). Bij Anne leer je de zogeheten klassieke rijkunst waarbij het paard ongedwongen en op ontspannen met gebruikmaking van (paarden)lichaamstaal behandeld wordt. Hierdoor leiden paarden en pony's een langer en gezonder leven en worden zo mooier, slimmer en beter naarmate ze langer meedraaien als lespaard. Lees er meer over op de Akasha website.

Uiteraard heeft Bronke haar favorieten die ik hier aan je voorstel.

Allereerst is er de kleine circuspony Bandit die een aantal kunstjes beheerst zoals steigeren en Spaanse stap.

Helaas is Bandit bij een vroegere eigenaar niet al te best behandeld waardoor hij soms reageert door te bijten. Op de website van Akasha staat daar over: "Voor Bandit geldt een gebruiksaanwijzing op stal. Bandits stal mag je niet betreden zonder voorkennis en je vingers door de tralies steken is ook niet slim."
Bandit moet absoluut bereden worden zonder zweepje want daar is hij niet van gediend om het maar zachtjes uit te drukken. Maar dan rijdt hij ook fantastisch.

De andere is Nucari: een echte "knuffelpony", tenminste zolang hij op stal staat. In de bak is het een eigenwijs stuk vreten en een echte draak die menig paardenmeisje in tranen heeft doen uitbarsten. tsja, zo gaat dat met een kruising tussen een Welsh pony en een Arabier.

Over hem zegt Anne: "Nucari is vlijmscherp als het gaat om balans. Nucari is helemaal niet bezig zijn ruiter uit het zadel te werken. Hij probeert slechts op zijn manier de ruiter gevoel voor evenwicht bij te brengen. Hij bokt niet (doet ie wel; sjef), steigert niet en weigert niet, hij draait zich hooguit echt razendsnel weg naar de kant waar de ruiter niet is." Voor wie de juiste knopjes heeft gevonden en de aandacht er bij kan houden is Nucari een fantastisch beestje.

Geen opmerkingen: