maandag, november 19, 2007

De rechten van het kind

Ieder jaar op 20 november is er de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Op 20 november 1989 werd in New York namelijk het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) gesloten. Het verdrag is opgesteld door de Verenigde Naties en door 192 van de 194 lidstaten geratificeerd (uiteraard heb ik het even gecheckt en jawel hoor, het zijn de bekende staten die zich er weer niks van aan willen trekken: Noord-Korea en de Verenigde Staten) Het verdrag regelt een aantal punten die van belang zijn voor kinderen (volgens het verdrag iedereen beneden de 18 behalve wanneer volgens nationale wetgeving de meerderjarigheid eerder wordt bereikt). We noemen onder meer het belang van het kind, ontwikkeling, onderwijs, inspraak en bescherming tegen kindermishandeling. Wil je er meer over lezen dan kun je naar de kinderrechtensite door op de banner hieronder te klikken.





Voor ouders die bang zijn dat ze nu niks mee te zeggen hebben over de opvoeding van hun kind heb ik er een paar rechten bij verzonnen (of zo men wil: geherformuleerd)
* Ieder kind heeft recht op voldoende nachtrust. (Dat betekent dus op tijd naar bed)
* Ieder kind heeft recht op gezonde en gevarieerde voeding. (Dus ook spruitjes en witlof)
En voor wie in 10 stappen expert op het gebied van kinderrechten wil worden heb ik hier nog een interessant instructiefilmpje:

Geen opmerkingen: