maandag, november 05, 2007

Hans Sanders


In de ochtend van zaterdag 3 november overleed Hans Sanders op 61-jarige leeftijd. Hans was de frontman van de band Bots die sinds het midden van de jaren 70 actief was in Nederland en omstreken. Bots was voornamelijk bekend om de maatschappijkritische teksten en het verhaal doet de ronde dat de teksten van Bots dienden als afstudeerproject van Hans Sanders aan de Sociale Academie te Eindhoven. Of dat verhaal echt waar is weet ik niet maar het lijkt mij wel waarschijnlijk. Op de site van Viking Entertainment lees je meer over de geschiedenis van de band.
Tijdens de introductie van de KU Nijmegen in 1975 trad Bots op in de sociëteit van het studentencorps Carolus Magnus. Waarschijnlijk had het bestuur van deze vereniging niet goed in de gaten wat ze in huis hadden gehaald maar toen het publiek eenmaal met gebalde vuist in de lucht "Kom socialisten, trek ten strijde" stond mee te zingen viel het kwartje al snel. Achter in de zaal begonnen enkele corpsballen luidruchtig te protesteren en te klagen over het geluidsniveau waarop Hans door de microfoon liet weten dat bij Bots "de volumeknop maar één kant op kon draaien en dat was dus naar ehh… je weet wel!". Dat was overduidelijk waar want ik heb na het concert nog een week lang last gehad van een pieptoon in mijn oor.
In de jaren 80 werd Bots ook erg populair in Duitsland en werden de teksten vertaald door mensen als Wolf Biermann, Günther Wallraf, Henning Venske (van Sesam-Strasse) en Peter Tobiasch (Frankfurter Allgemeine).
Hieronder een voorbeeld van een tekst in het Duits naar verluidt van Günther Wallraf:
"Es reißt die schwerste Mauern ein
und sind wir schwach und sind wir klein
wir wollen wie das Wasser sein
das weiche Wasser bricht den Stein"

Een mooie tekst met veel zeggingskracht maar wel heel erg serieus. Hij mist de lichtheid en de humor die we in de oorspronkelijke tekst van Hans Sanders (ter gelegenheid van de Unifil missie in Libanon) aanwezig is:

"We varen uit naar Libanon
als vredesmacht, wie had dat ooit gedacht?
Met zonneolie en kanon
gaan wij naar Libanon"

En helemaal op het eind dan nog:

"Er is weer rooie Libanon
Heel onverwacht,
wie had dat ooit gedacht?"

Hiernaast de hoes van Entrüstung, het Bots album met daarop het lied "Das weiche Wasser".
Het album is te downloaden op de blogspot van Coco Vinyl. Je kunt op die blogspot nog meer duitstalig werk van Bots vinden, namelijk de albums Aufstehn (met onder meer Sieben Tage lang) en Schön Krank. Voor de hoesjes van de laatste twee albums moet je maar even op Google gaan snuffelen maar dat moet geen probleem zijn, toch?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

might be interesting for you:
http://torevealartandconcealtheartist.blogspot.com/

Anoniem zei

Dank voor deze informatie. Ik ken het Libanon-lied uit mijn naïevere-militante jaren. 'k Heb het tot nu toe jammer genoeg nog nergens terug gevonden. Noch op een verzamel CD noch op 't Net.