maandag, mei 12, 2008

Dressuurproef Bronke

Op zondag 11 mei vonden er dressuurproeven plaats op RSC Sint Frans in Alverna. De ruiters van Akasha School voor Rijkunst van Anne Muller zetten hun beste beentje voor om een goed resultaat te halen.
Dressuurproeven heb je in de allerlei gradaties en ze lopen uiteen van F1 tot F20 (waarbij F6 ongeveer overeenkomt met wedstrijdcategorie B, F12 met L en F20 met M). De dressuurproef bestaat uit allerlei verschillende onderdelen en per onderdeel kun je 1 tot 10 punten scoren en om de proef te halen moet je gemiddeld 6 punten hebben gescoord. Voor F2 betekent dat een totaal van 35 x 6 = 210 punten. De meeste deelnemers scoren tussen de 220 en 230 punten en hebben het dan alleszins redelijk gedaan.

In de video hieronder zie je Daphne en Bronke in hun dressuurproef (respectievelijk F4b en F2). Het resultaat van Bronke was daarbij zo goed dat de leiding van Akasha heeft besloten dat Bronke geen selectiewedstrijden hoeft te rijden om zich te plaatsen voor de regiofinale van de FNRS zitcompetitie 2008. Bronke zag een beetje op tegen die selectiewedstrijden omdat ze net in een nieuwe categorie zou rijden waar ze concurrentie zou hebben met meiden van 16 en 17.

Bronke en ik vinden dat het bij dressuurproeven en wedstrijden vooral belangrijk is dat zowel de ruiter als het paard een plezierige tijd heeft maar volgens Bronke is een goed resultaat van zo'n wedstrijd of proef toch wel voor een beetje extra plezier. Nu wordt het dus tijd om wat vaker aan een proef mee te doen en wat meer uitdaging te zoeken. Je sterke punten raak je immers niet kwijt alleen de kans op fouten wordt een beetje groter als de eisen zwaarder worden. En daar leer je alleen maar van!

Geen opmerkingen: