zondag, juni 15, 2008

Uitingsvrijheid

Het gaat goed met Nederland en een van de belangrijkste verworvenheden is de vrijheid van meningsuiting. Zo lezen we in artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens het volgende:
1. Een ieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te koesteren en de vrijheid om inlichtingen of denkbeelden te ontvangen of te verstrekken, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.
Ook onze Grondwet regelt dit onderwerp. Zo stelt artikel 7:
1. Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. 3. Voor het openbaren van gedachten of gevoelens door andere dan in de voorgaande leden genoemde middelen heeft niemand voorafgaand verlof nodig wegens de inhoud daarvan, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

Tot voor enkele jaren was men nog algemeen van mening dat de vrijheid van meningsuiting vooral betrekking had op politieke cq maatschappelijke uitingen. Tegenwoordig vatten we het grondrecht wat ruimer op en scharen we er ook het recht om te beledigen onder. En eerlijk is eerlijk, soms ontkom je er niet aan dat je iemand beledigt wanneer je je over een bepaald onderwerp uitspreekt. Het grote nadeel is echter wel dat bij sommigen het beledigen doel op zichzelf is geworden of dat iemand die werkelijk niets zinnigs heeft te melden zonodig toch zijn mond open meent te moeten doen.
Fraaie voorbeelden hiervan kom ik regelmatig tegen op Zinhof, een Kroatische website waarop downloadlinks voor muziek beschikbaar worden gesteld. Op Zinhof is ook een shoutbox waarop bezoekers de webmaster kunnen bedanken of verzoekjes doen. Behalve als de bezoeker een Nederlander is. Lees zelf maar even mee:




Geen opmerkingen: