zaterdag, januari 05, 2008

Brand Cacaofabriek 3

De Cacaofabriek staat op dure grond. Hoewel de Cacaofabriek net buiten het bestemmingsplan Suytkade valt wordt er her en der begerig naar gekeken. Zo heeft de projectontwikkelaar die zich met Suijtkade bezighoudt een belang vanwege de verbinding tussen de nieuwe wijk en het centrum van Helmond. De eigenaar van het pand heeft een belang bij een mogelijke verkoop. De eigenaar is dan ook beslist niet te spreken over de plannen van de gemeente Helmond om het pand op de gemeentelijke momumentenlijst te plaatsen.
Ook op het Helmondse stadskantoor blijkt men oog te hebben voor alle verschillende belangen die rond de Cacaofabriek tesamen komen. Zp vond er op 12 november 2007 een vergadering plaats van de Commissie Samenleving van de gemeenteraad waarin onder meer de conceptnota Beeldende Kunst werd behandeld. Tijdens deze vergadering pleitte dhr. Bekkers van de SDH-OH "voor behoud van bestaande subsidiemogelijkheden voor kunstenaars en projecten. En er moet geprobeerd worden om een instelling als de Cacaofabriek te behouden, waarbij niet om elke prijs de huidige locatie behouden hoeft te worden."
Nu wil het geval dat er in het verleden wel vaker branden in Helmond hebben gewoed op vanuit het oogpunt van ruimtelijke ordening geschikte momenten en er gaan zelfs geruchten rond over een gemeentelijke brandstichter waarbij soms de naam wordt genoemd van wijlen Sjef der Kinderen, PvdA-man en voorzitter/directeur van woningcorporatie Volksbelang. Ik heb voor de zekerheid nog even gegoogeld op de woordcombinatie "Sjef der Kinderen" brand Helmond maar dat leverde exact nul resultaten op.
Met waarschijnlijk deze wetenschap in het achterhoofd wist - als ik het me goed herinner - dhr. Ferwerda van D66 te melden dat we wel vast kunnen houden aan de huidige vestiging van de Cacaofabriek maar dat het pand natuurlijk ook eenvoudigweg in vlammen zou kunnen opgaan. Helaas heb ik niet de letterlijke tekst van dhr. Ferwerda paraat aangezien deze uitspraak de notulen van de vergadering niet heeft gehaald. Ik mag aannemen dat gezien de huidige actualiteit deze omissie spoedig zal worden rechtgezet. Zonder met een beschuldigende vinger naar deze of gene te willen wijzen lijkt mij een grondig justitieel onderzoek naar de brand in de Cacaofabriek zeker op zijn plaats al was het maar om mogelijke ongefundeerde geruchten te voorkomen.

Geen opmerkingen: