dinsdag, januari 08, 2008

Brand Cacaofabriek 6

Vanavond ontving ik bericht van Martin van de Laar, directeur van De Nederlandsche Cacaofabriek waarin mijn vermoedens grotendeels bevestigd werden. Zo schrijft hij onder meer "Het gedeelte van de Cacaofabriek waar de stichting is gevestigd lijkt - behalve rook- en mogelijk waterschade en een door de brandweer ingeslagen benedendeur en enkele ruiten in het gastatelier -gespaard te zijn voor groter onheil. Onder een gedeelte van de vloer van het gastatelier heeft brand gewoed dus die ruimte kunnen we - voorlopig? - niet meer gebruiken. Op dit moment kan er niemand in het gebouw voordat de bouwkundige staat en de veiligheid is gekeurd. Het belendende, volledig uitgebrande pand wordt nog steeds (na-)geblust. De huurders aldaar, waaronder enkele kunstenaars (o.a. Erica Boom en Bert Loerakker), zijn zwaar gedupeerd, want alles kwijt."

Er zijn inderdaad enkele ateliers verloren gegaan. Op zichzelf is het natuurlijk al treurig genoeg dat de betreffende kunstenaars zwaar gedupeerd zijn. Niet alleen zijn ze een groot deel van hun werk kwijt maar in het geval van Bert Loerakker gaat het ook nog om zijn administratie met daarin overzichten waar het werk dat hij heeft verkocht overal hangt; lees hier zijn relaas in het ED. Aan de andere kant is er ook een belangrijk deel van de culturele infrastructuur van Helmond verloren gegaan. Beschikbaarheid van atelierruimte was immers een van de uitgangspunten bij oprichting van De Nederlandsche Cacaofabriek begin jaren 90. Ik denk dat we ons als bestuur van De Nederlandsche Cacaofabriek zeker ook moeten gaan richten op herstel van deze infrastructuur.

Inmiddels heeft de Jeugdbrandweer uit Asten een nieuwe film op Youtube geplaatst. Dat ze meer belangstelling hebben voor zwaailichten en hardrijdende brandweerauto's dan voor de Cacaofabriek kan ik ze moeilijk kwalijk nemen. Het is gewoon een mooi filmpje!

Geen opmerkingen: