dinsdag, juli 07, 2009

OV Chipkaart

Sinds enkele dagen kun je bij de Nijmeegse vervoersbedrijf Novio met de OV-chipkaart reizen. Volgens de Gelderlander schijnt het niet echt gemakkelijk te zijn om aan een chipkaart te komen of het ding op te laden maar dat zijn (mogen we hopen) aanloopproblemen.

Nu zijn er de afgelopen dagen berichten in de krant verschenen dat reizen met een OV-chipkaart beduidend duurder is dan met een strippenkaart. Maar op de website van de OV-chipkaart kunnen we lezen dat zulks niet het geval is:

Als u reist op het saldo van uw OV-chipkaart betaalt u niet langer per zone, maar per werkelijk gereisde kilometer. De OV-chipkaart houdt zelf bij hoeveel kilometers u reist en berekent uw reiskosten. Gemiddeld wordt het reizen door de OV-chipkaart niet duurder. Maar uw reiskosten kunnen wel hoger of lager worden, want u gaat betalen voor de afstand die u écht aflegt. U betaalt het aantal gereisde kilometers x het bedrag per kilometer + een basistarief. Stapt u meteen of binnen 35 minuten over, dan betaalt u niet opnieuw het basistarief. U ziet de reiskosten bij het uitchecken op het scherm van de kaartlezer.

Is dat nu een geruststelling? Niet echt; dit om de volgende drie redenen:
  • Er is een instaptarief van € 4,- dat bij het inchecken van je tegoed wordt afgeschreven en bij het uitchecken weer erbij. Je bent dus verplicht om altijd een tegoed van minimaal € 4,- op je kaart te hebben staan om te mogen reizen. Voor mijn gevoel een vorm van voorfinanciering. Stel je voor dat je om boodschappen te mogen doen bij een supermarkt vooraf een kaart zou moeten aanschaffen waar € 4,- administratiekosten voor gerekend zou worden. Onvoorstelbaar toch?
  • De reiskosten zijn te zien bij het uitchecken: Je moet dus eerst een OV-chipkaart aanschaffen en daar een reis mee maken voordat je mag weten wat het kost.
  • En dan nog het feit dat ik op verschillende aan de OV-chipkaart gerelateerde websites heb gezocht naar de hoogte van het basistarief en de kilometerprijs. Wel is er te lezen dat het vaststellen van deze prijzen een bevoegdheid van de regionale autoriteiten is (gemeenten). Het simpele feit dat de OV-Chipkaart hier te gebruiken is betekent dat de tarieven ooit zijn vastgesteld want je moet toch een bepaald bedrag van de kaart afschrijven. Het niet openbaar maken van de tarieven betekent volgens mij dat je dan kennelijk iets te verbergen hebt.
Niet alleen om te kijken of ze echt iets te verbergen hebben maar ook omdat ik oprecht in het onderwerp was geïnteresseerd besloot ik via het vragenformulier op de Connexion-website een simpele vraag te stellen:

Kunt u mij vertellen hoe hoog in Nijmegen het basistarief en hoe hoog de prijs per kilometer is bij de OV Chipkaart. Ik overweeg namelijk om er een aan te schaffen maar heb absoluut geen inzicht in het financiële aspect.

En vanochtend kreeg ik dit antwoord dat aan
duidelijkheid niets te wensen overlaat:

Dank u wel voor uw e-mailbericht waarin u om nadere informatie over het tarief voor uw reis of reizen per bus vraagt. Wij adviseren u contact op te nemen met 9292-Reisinformatie. Deze organisatie kan u namelijk over het aantal zones, de prijs voor en de sterwaarde van een abonnement of het aantal strippen informeren. Ook kunt u een persoonlijk reisadvies opvragen: de snelste weg om uw reisdoel per bus, trein, tram of ov-taxi te bereiken. U kunt 9292-Reisinformatie benaderen via telefoonnummer 0900 - 9292 (70 eurocent per minuut) of via www.9292ov.nl. Wij wensen u alvast een goede volgende reis toe! Met vriendelijke groet, Connexxion Klantenservice

Nee, niets te verbergen dus maar om nou pas achteraf te weten te komen hoe lang ja voor 70 eurocent per minuut aan het lijntje wordt gehouden vooraleer je al dan niet het juiste antwoord te horen krijgt gaat me net een beetje te ver.

1 opmerking:

Frouke zei

Via 9292ov.nl kun je de prijs met strippenkaart en met OV chipkaart voor een bepaalde reis opvragen.

Voor de reis die ik soms maak, van Deest naar een adres in Nijmegen, komt de prijs met een 15-strippenkaart uit op € 2,43.

Met de OV chipkaart is diezelfde reis € 2,37 + € 1,15. De chipkaart zou dus aanzienlijk duurder zijn. Niet helemaal duidelijk is of de twee afzonderlijke prijzen (tot plein 44 en vanaf plein 44) ook te combineren zijn en of dan het instaptarief vervalt op een van de twee.