woensdag, juli 08, 2009

Speeltoestel

Op onze hof staan enkele speeltoestellen waar druk gebruik van wordt gemaakt. Bij controle is onlangs gebleken dat het grote speeltoestel (een combinatie van klimrek, glijbaan en twee schommels) niet meer voldoet aan de veiligheidseisen en vervangen dient te worden.

De Nijmeegse gemeenteraad heeft op 27 juni 2007 de beleidsnotitie ‘Kom je buiten spelen 2007 - 2010’ vastgesteld op grond waarvan het college van B&W jaarlijks een uitvoeringsplan moet vaststellen. In zijn besluit van 3 februari 2009 heeft het college het uitvoeringsprogramma speelplekken 2009 vastgesteld. Hierin is een bedrag van € 15.000,- opgenomen voor een revitalisering van de speelplek op de Kastanjehof.

Nu zijn de meningen enigszins verdeeld over de speelplek: een groot aantal mensen vindt het leuk wanneer hier kinderen spelen en een eveneens groot aantal vindt een revitalisering overbodig want het is al vitaal genoeg; het gaat dan met name om de geluidsoverlast die gepaard gaat met spelende kinderen. Het geluid wordt bovendien versterkt door de bouwwijze van de hof: het binnenterrein wordt aan 4 zijden omzoomd door appartementencomplexen van 3 en 4 hoog waartussen het geluid weerkaatst wordt. Op de afbeelding hieronder zie je de hof met op de grijze vlek onder de K van Kastanjehof de plek van het huidige speeltoestel.

Bij deze controverse bevind ik me doorgaans in het kamp van degenen die spelende kinderen leuk vinden maar deze keer denk ik daar toch een beetje anders over.

Onlangs zijn de bewoners van de Kastanjehof en enkele aanliggende straten door de gemeente uitgenodigd om op het binnenterrein bij elkaar te komen om te praten over welk speeltoestel dient te worden gekozen (draagvlak!). Nu kun je voor € 15.000,- een aardig speeltoestel aanschaffen en dat bleek ook toen de gemeente-ambtenaar liet weten waar de gedachten van de gemeente naar uitgingen: Een multifunctioneel toestel waar met name de wat oudere kinderen uitdaging in zouden kunnen vinden. De afmetingen zouden zo'n 9,50 x 7,50 m. bedragen met een dakhoogte van 4 meter. Bij wijze van voorbeeld zond de gemeente deze afbeelding mee:

Je ziet 't: een aardig uit de kluiten gewassen apparaat. Nu staan er waarschijnlijk wel meer van dergelijke speeltoestellen in Nederland waardoor de plaatsing op zich Nijmegen geen unicum oplevert. Wat waarschijnlijk wel een unicum oplevert is de plaatsing van een dergelijk gevaarte op 6 meter van de voorgevel van een woning (kom op gemeente Nijmegen, laat maar zien die foto). Stel je voor: je doet 's ochtends je gordijnen open en het eerste (en het enige) dat je ziet is een dikke 70 m2 speeltoestel van 4 m. hoog. Het voorstel mag misschien draagvlak hebben onder ouders op de Kastanjelaan en bij de Wijkraad Sint Anna maar zeker niet bij de bewoners van de Hof. Niet zonder reden zie je dergelijke toestellen doorgaans midden op een groter terrein staan, of naast een bedrijfsgebouw of een kerk of anders loopt er wel een rijbaan tussen het toestel en de dichtstbijzijnde woning.

Tijdens de bijeenkomst op het binnenterrein zei een bewoner nog dat wij als bewonersvereniging het binnenterrein zo'n beetje als ons eigen terrein beschouwen. Om even duidelijk te maken wat dat betekent het volgende: Onze Hof is een zogeheten Centraal Wonenproject met bewoners die er voor hebben gekozen om dingen samen te doen en te delen. Zo willen we ook zelf verantwoordelijkheid dragen voor onze woonomgeving, We hebben bij voorbeeld zand en we hebben water en die twee samen zijn een ideale speelcombinatie voor de wat kleinere kinderen. Het gevolg is dan dat er modder in ons waterproject ligt en de afvoer van het water na een tijdje niet meer doorloopt. Het waterproject staat dan na een stevige regenbui vol water wat maar heel langzaam verdwijnt. Dat is dus niet schoon en voor kleinere kinderen niet veilig. Waar de meeste Nederlanders in zo'n geval hun kinderen verbieden om er nog te spelen en verder alleen mopperen op de gemeente die er niks aan doet gaat het bij ons net een beetje anders: Er verschijnen briefjes op de prikborden met het voorstel om gezamenlijk met enige regelmaat het waterproject schoon te maken. En zo werd het probleem opgelost zonder tussenkomst van de gemeente of de wijkraad want ja, zo doe je dat immers op je eigen terrein.

Het verhaal wordt nog even voortgezet want er zal binnenkort in een kleiner werkgroepje van ouders en bewoners gekeken worden of er een speelgelegenheid kan worden bedacht die recht doet aan ieders belangen. Wordt vervolgd dus…

Geen opmerkingen: