donderdag, juli 30, 2009

Nationale identiteit

Een hele tijd geleden was er een vergadering van de Cacaofabriek in Helmond waar Cees Gunsing (opgegroeid in Arnhem en woonachtig in Den Bosch) het uitgaansleven in die plaatsen besprak. Volgens hem werd in alle wat grotere plaatsen het uitgaansleven verziekt door jongelui uit dorpen in de omgeving die hun avondje uit plegen op te luisteren met het trappen van flink wat heibel. Martin van de Laar en ik (beiden geboren en opgegroeid in Helmond) hoorden hem glimlachend aan en antwoordden hem dat het beschreven verschijnsel onbekend was in het uitgaansleven van Helmond (toch zo'n 90.000 inwoners). Nu ik dit opschrijf moet ik nog lachen bij de gedachte dat opgeschoten jongelui uit Bakel, Aarle-Rixtel of Deurne tijdens de weekenden Helmond onveilig zouden maken.

Tja, het gaat er wel lekker ruig aan toe in mijn geboorteplaats zoals ook mag blijken uit bovenstaand bericht in het ED. Met name het gooien van een steen door de ruit vind ik nogal extreem. Het pissen door de brievenbus daarentegen kan bij wijze overal in Nederland gebeuren. Zo is het door de brievenbus pissen heel normaal tijdens het Maastreechse carnaval (een echte carnavalsvierder doet zoiets niet, het zijn de Hollanders - en dat is alles noordelijk van Roermond - die dat doen) en tijdens de Sneekweek (een echte Fries doet zoiets niet, het zijn de Hollanders - alle niet-Friezen - die dat doen). Ook de politie van Antwerpen kan er over meepraten: als zij iemand oppakken die tegen de kathedraal heeft staan zeiken is het vrijwel altijd n'n Ollander!

Het pissen door de brievenbus is dus zo'n doodgewoon Nederlands verschijnsel dat ik na het lezen van het artikel in eerste instantie dacht dat het om een allochtoon ging die eindexamen deed voor zijn inburgeringscursus. Na de brievenbus snel nog even naar het viaduct om een stoeptegel naar beneden te pleuren en dan met alle medekandidaten naar het voetbalstadion om de scheids uit te maken voor kk-homo. En als dat naar behoren wordt uitgevoerd hoor je er helemaal bij!

Geen opmerkingen: