zaterdag, juni 16, 2007

Leer Afrika kennen

Sinds het begin van de jaren '90 is de stichting Onderwijs Wereldwijs (OWW) actief. OWW was destijds een initiatief van het Centrum voor Mondiaal Onderwijs, Amnesty International afd. Nijmegen, COS Gelderland en Vrouwen voor Vrede. Deze laatste groepering (althans de afdeling Nijmegen) is inmiddels opgeheven maar de eerste drie maken nog altijd deel uit van het stichtingsbestuur.
Via allerlei projecten probeert OWW de aandacht voor mondiale vorming te stimuleren. Aanvankelijk gebeurde dit door de organisatie van beurzen gericht op het onderwijzend personeel. De laatste jaren richt OWW zich meer op onderwijstrajecten voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Een voorbeeld van zo'n onderwijstraject is "Leer Afrika kennen" waarin zonder voorbij te gaan aan de negatieve aspecten aandacht wordt besteed aan de kracht, vitaliteit en mogelijkheden van dit continent. Kinderen kunnen zich per klas inschrijven en maken een keuze uit één van de negen lesmodules van OWW over Afrika. Met deze lesmodule gaan zij gedurende enkele weken intensief in de klas aan de slag waarbij zij toewerken naar een creatief resultaat dat eind april tijdens een afsluitende dag in het Afrika Museum wordt gepresenteerd.
Ook dit jaar was dat het geval en zo waren er op 23 en 24 april een kleine 800 kinderen aanwezig om hun creatief resultaat te presenteren, allerlei workshops te volgen, de Afrikaquiz van Amnesty mee te spelen. Elke klas vaardigde verder twee leden voor de Kinderjury af die de presentaties mochten beoordelen en ook een kind dat de klas mocht vertegenwoordigen in het Grote-Ja-Nee-Spel. Ik was er ook bij op die dagen en ik had mijn camera meegenomen en mijn creatieve resultaat zie je hier beneden; eerst maandag 23 en dan dinsdag 24 april. Veel plezier met het bekijken van de film.






Geen opmerkingen: