zondag, december 05, 2010

Intuïtie

Een jaar of drie geleden heb ik her en der al eens opgemerkt dat er in de politiek en bij mensen die in politiek geïnteresseerd zijn steeds vaker een houding kan worden waargenomen die je kunt omschrijven met de woorden "Waarom zou je iets onderzoeken als je er ook over kunt stemmen?" Je ziet die houding onder meer terug in de discussie over de files en het klimaat. Het heeft ook te maken met het toenemende populisme waarbij politieke partijen meer naar de burger moeten luisteren. Onze Minister van Veiligheid, Ivo Opstelten, meldde onlangs dat de criminaliteit duidelijk was afgenomen maar dat er toch meer blauw op straat moest omdat mensen zich nog steeds onveilig voelen.
Nieuwste loot aan deze stam is Marja van Bijsterveldt, onze Minister van Onderwijs (!!) die liet weten dat er duidelijk meer rekening gehouden moest worden met de intuïtie van de mensen.
Ach, wat zou het toch mooi zijn als politici minder naar de mensen zouden luisteren en meer een duidelijke visie op de samenleving zouden hebben. En als de mensen - beredeneerd of intuïtief - het met die visie niet eens zouden zijn dat ze dan die politici naar huis konden sturen:

Geen opmerkingen: