Op 6 juni jl. plaatste ik een artikel genaamd "Leugens" op Sjefstek. In de laatste alinea besteedde ik aandacht aan de toekomst van de zorg in Nederland. Vorige week had ik nog geen idee hoe dichtbij die toekomst was maar vandaag las ik een artikel in het AD waar ik wel van schrok.
Het artikel beschreef hoe kankerpatiënten die in Nederland waren uitbehandeld dankzij behandeling in Duitsland nog een redelijke tijd van leven voor de boeg hadden. Probleem was echter dat de Nederlandse ziektekostenverzekering de kosten van de behandeling weigerden te vergoeden.
Er wordt wel beweerd dat deze situatie het gevolg is van de hoge kosten in de gezondheidszorg en van de noodzaak tot bezuinigen. In mijn optiek is de situatie het logische gevolg van een conservatief-liberale visie op de samenleving. Rutte heeft diverse malen uitgeroepen dat de overheid niet moet functioneren als een geluksmachine maar dat de burger zelf verantwoordelijk is. Om die eigen verantwoordelijkheid handen en voeten te geven wil de VVD de belastingen voor de hardwerkende Nederlander verlagen zodat deze zelf kan kiezen waar hij zijn geld aan uitgeeft. Degene die dan nog aangeeft dat er weinig te kiezen valt werkt dan blijkbaar niet hard genoeg.
Mocht het zo zijn dat we nog enkele jaren een kabinet van rechts-liberale snit houden dan kun je de toekomst vrijwel uittekenen: Binnen vier jaar komt het kabinet met een nieuwe opzet voor de zorgverzekering. Er komt een basis-zorgpakket voor iedereen die premie betaalt met daarin een beperkt aanbod van veel voorkomende standaardbehandelingen welke voor vergoeding in aanmerking komen. Deze standaardbehandelingen vinden - na een afweging van kosten en baten - plaats in daartoe aangewezen ziekenhuizen. Je zou deze basiszorg vanuit de aanbodkant kunnen omschrijven als "productie draaien".
Aandoeningen die maatwerk - duurdere, meer ingewikkelde en/of minder vaak voorkomende behandelingen - vereisen, komen slechts voor een vergoeding in aanmerking indien daar een aanvullende verzekering voor is afgesloten. Hetzelfde geldt indien de patiënt een vrije keuze van zijn ziekenhuis of behandelaar wil hebben (de patiënt die zich een aanvullende verzekering kan veroorloven is immers een hardwerkende Nederlander met een recht op keuzevrijheid).
En voor wie denkt dat de PVV dat wel tegen zal houden kan voor een vervelende verrassing komen te staan. Daarover echter een andere keer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten