donderdag, juni 16, 2011

Veldwachter Althuizen

"Meer blauw op straat", dat is een kreet die je vaak hoort wanneer het over de politie gaat. Er zijn te weinig agenten en bovendien ziten ze steeds op het bureau allerlei formulieren in te vullen. In het verleden werd dat probleem op een heel simpele manier opgelost. Mijn oma van moeders kant was Petronella Althuizen en kwam uit een familie van veldwachters. Haar grootvader, Peter François Althuizen was naast houtzager en doodgraver ook veldwachter in Vlierden en daar was hij vaak op straat te vinden. En van bureaucratie moest hij ook al niks hebben: Overtreders kregen wel een boete maar geen bon!
Het verhaal op DeurneWiki over de schurkenstreken van deze voorouder heb ik met een brede glimlach gelezen. De Helmondse veldwachter van Bokhoven die ook in het verhaal voorkomt is nog altijd in Helmond bekend als Toon d'n Bok en loopt nog elk jaar, uitgedost met sabel voorop in de Helmondse carnavalsoptocht (foto rechts).
Twee zonen van Peter François werden later ook veldwachter: mijn overgrootvader Nicolaas Althuizen (met foto van het gezin op DeurneWiki, 3de van rechts op de achterste rij is mijn grootmoeder) was van 1877 - 1898 veldwachter van de gemeente Deurne en werd na zijn benoeming tot gemeente-opzichter opgevolgd door zijn jongere broer Pieter François Althuizen

Geen opmerkingen: