maandag, juni 06, 2011

Leugens

Vorig jaar in de aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen zond Netwerk een item uit over wat het VVD programma voor de minima zou betekenen. Zo werd er een bijstandsmoeder opgevoerd die het PGB voor haar dochter zou verliezen. Alle maatregelen bij elkaar zou voor haar een verliespost van € 1800,- per jaar opleveren. 
Ook Mark Rutte was in de studio en hij was laaiend over zulke tendentieuze berichtgeving. Hij gebruikte daarbij onder meer de volgende woorden:
"Het is natuurlijk ondenkbaar dat bij de VVD dit gezin het Persoonsgebonden Budget zou kwijtraken. Daar hebben we in Nederland voor gevochten. Dat is beschaving. Dat staat nergens in onze plannen. (…) En dan een mevrouw in de bijstand:Het is toch ondenkbaar dat we deze mevrouw met wat zij meemaakt, dat we haar de kosten van de recessie zouden laten betalen, dat we haar de kosten van het eonomisch herstel zouden laten betalen. Dat gaat dus niet gebeuren. (…) Het is ondenkbaar dat ik een partij zou leiden die dít laat gebeuren. (…) 
De VVD heeft gevochten voor het Persoonsgebonden budget. Het was Erica Terpstra die als staatssecretaris, VVD-staatssecretaris die het Persoonsgebonden budget heeft ingevoerd. Het laatste wat ik ga doen is natuurlijk deze gezinnen in deze situatie aanpakken. Ondenkbaar!"
Hieronder het Netwerk-fragment

Het lijkt er sterk op dat de VVD/CDA/PVV coalitie met een minimale meerderheid een conservatief liberale maatschappijvisie wil opleggen aan het Nederlandse volk waarbij de noodzaak tot bezuiniging een aantal maatregelen een beetje acceptabeler maakt. Natuurlijk mag je er best een maatschappijvisie op na houden waarbij voor solidariteit geen plaats is en mensen alleen voor zichzelf verantwoordelijk zijn, diensten op het gebied van zorg, cultuur, sport e.d. geen publieke zaak meer zijn, maar koopwaar en het begrip burger vervangen is door consument. Ik zou het alleen erg prettig vinden als zo iemand daar dan ook ronduit voor uit zou komen en zou zeggen: Wij zijn een kabinet voor de hardwerkende Nederlander en wie zijn kinderen niet meer naar de voetbalclub of de muziekles kan laten gaan werkt blijkbaar niet hard genoeg en voor wie daarover klaagt hebben we de boodschap: Val dood!


O ja, mocht je Rutte binnenkort een keer horen zeggen dat hij en de VVD er voor borg staan dat de gezondheidszorg bereikbaar blijft voor iedereen dan bedoelt hij waarschijnlijk dat we onderweg zijn naar een beperkte basiszorg (gezondheids- én ouderenzorg) voor iedereen en dat mensen die niet verzorgd willen worden door uitkeringstrekkers en jongeren met sociale dienstplicht maar door gediplomeerde krachten of die wat vaker willen douchen of gewoon een keer naar buiten zich daarvoor aanvullend kunnen verzekeren.

Geen opmerkingen: